FANDOM


Maiko 2

Τρεις Γκέϊσες ποζάροντας σε μια βεράντα, το 1885. Χρωματισμένη με το χέρι - σε ασημένια εκτύπωση.

Ο Αντόλφο Φαρσάρι (11 Φεβρουαρίου 1841 – 7 Φεβρουαρίου 1898) υπήρξε ένας Ιταλός φωτογράφος που έζησε στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας.

Ακολουθώντας μια σύντομη αρχικά στρατιωτική καριέρα κατά την οποία υπηρέτησε και στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, έγινε στη συνέχεια ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και εμπορικός φωτογράφος. Το φωτογραφικό του έργο εκτιμήθηκε ιδιαίτερα, και ειδικά τα χειροποίητα χρωματισμένα πορτραίτα και τοπία, τα οποία πουλούσε κυρίως σε ξένους διαμένοντες και επισκέπτες στη χώρα (Ιαπωνία). Οι εικόνες του Φαρσάρι διανεμήθηκαν ευρέως, παρουσιάστηκαν και αναφέρθηκαν σε βιβλία και περιοδικά, και μερικές φορές αναπλάστηκαν από καλλιτέχνες που χρησιμοποίησαν και άλλα εκφραστικά μέσα. Διαμόρφωσαν τις παραστάσεις των ξένων για τους ανθρώπους και τους τόπους της Ιαπωνίας και σε κάποιο βαθμό επηρέασαν το πως οι ίδιοι οι Γιαπωνέζοι έβλεπαν τον εαυτό τους και τη χώρα τους. Το στούντιο του, το τελευταίο αξιοσημείωτο ξένο στούντιο στην Ιαπωνία, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας και μια από τις πιο παραγωγικές εμπορικές φωτογραφικές εταιρίες. Σε μεγάλο βαθμό λόγω των αυστηρών τεχνικών προδιαγραφών και των επιχειρηματικών του ικανοτήτων ο Φαρσάρι, επηρέασε σημαντικά την ανάπτυξη της τέχνης της φωτογραφίας στην Ιαπωνία.

Τα πρώτα χρόνιαEdit

Ο Αντόλφο Φαρσάρι γεννήθηκε στη Βιτσέντσα, του Βασιλείου της Λομβαρδίας-Βενετίας (που αποτελούσε τότε τμήμα της Αυστριακής Αυτοκρατορίας και σήμερα της Ιταλίας). Ξεκίνησε μια καριέρα στον Ιταλικό στρατό το 1859 αλλά μετανάστευσε στη συνέχεια στις ΗΠΑ το 1863 και, ως φανατικός εχθρός της δουλείας,[1] ο Φαρσάρι υπηρέτησε με τον στρατό των Βορείων ως εθελοντής στην πολιτεία της Νέας Υόρκης στο Εθελοντικό Σώμα του Ιππικού μέχρι το τέλος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. Παντρεύτηκε μια Αμερικανίδα, αλλά ο γάμος απέτυχε και το 1873 εγκατέλειψε τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά και μετακόμισε στην Ιαπωνία.[2]

Με βάση την Γιοκοχάμα, ο Φαρσάρι έκανε μια κοινοπραξία με τον E.A. Sargent. Η εταιρία τους, Sargent, Farsari & Co., εμπορευόταν είδη καπνού, γραφική ύλη , καρτ ποστάλ, εφημερίδες, περιοδικά και μυθιστορήματα, Γιαπωνέζικα και Αγγλικά βιβλία φράσεων, λεξικά, ταξιδιωτικούς οδηγούς, χάρτες, και φωτογραφικές απεικονίσεις της Ιαπωνίας. Ο δημιουργός αυτών των φωτογραφιών παραμένει άγνωστος, αλλά ο Φαρσάρι ήταν ο σχεδιαστής μερικών από τους χάρτες, ιδιαίτερα της Miyanoshita (στο θέρετρο Hakone) και Γιοκοχάμα.[3] Κατόπιν της λήξης της συνεργασίας του με τον Sargent, η εταιρίας, που ονομάστηκε τώρα A. Farsari & Co., δημοσίευσε διαδοχικές εκδόσεις του οδηγού Keeling's Guide to Japan και ο ίδιος ο Φαρσάρι έγραψε και δημοσίευσε το βιβλίο Japanese Words and Phrases for the Use of Strangers.[4] Η εταιρία αυτή ήταν ανάμεσα στους πιο παραγωγικούς εκδοτικούς οίκους εγχειριδίων προς χρήσιν των ταξιδιωτών, έχοντας εκδώσει τον πρώτο της οδηγό για την Ιαπωνία τον Ιούλιο του 1880.[5]

ΠαραπομπέςEdit

  1. Sanders of Oxford, s.v. "Farsari". Accessed 9 December 2006.
  2. Terry Bennett, Early Japanese Images (Rutland, Vt.: Tuttle, 1996), 44–45; Sebastian Dobson, "Yokohama Shashin", 27, in Art and Artifice: Japanese Photographs of the Meiji Era: Selections from the Jean S. and Frederic A. Sharf Collection at the Museum of Fine Arts, Boston (Boston: MFA, 2004).
  3. An 1890 edition of Keeling's Guide reproduces several maps credited to A. Farsari, and an advertisement in the Guide refers to "A. Farsari" as "photographer, painter & surveyor". George C. Baxley Stamps, Keeling's Guide to Japan. The title page of an 1890 photograph album refers to A. Farsari & Co. as "photographers, painters, surveyors, publishers & commission agents". Waseda University Library; Exhibitions; WEB; Farsari, No. 37.
  4. Dobson, 21, 28.
  5. Frederic A. Sharf, "A Traveler's Paradise", 10, in Art and Artifice.
Περιλαμβάνει περιεχόμενο με άδεια CC-BY-SA από το άρθρο Adolfo Farsari της αγγλόφωνης Βικιπαίδειας (authors)

Το άρθρο αυτό θέλει επέκταση. Μπορείς να το επεκτείνεις προσθέτοντας πληροφορίες.