Artnoise Wiki
Advertisement
The Love of Zero, 35mm film Robert Florey1928

The Love of Zero, 35mm φιλμ του Robert Florey 1928

Αβάν γκαρντ (avɑ̃ɡaʁd) σημαίνει "εμπροσθοφυλακή".[1] Με την μορφή του επιθέτου η λέξη χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε ανθρώπους ή έργα που είναι πειραματικά ή καινοτόμα, ιδιαίτερα σε αναφορά προς την τέχνη, την κουλτούρα, και την πολιτική.

Η Αβάν γκαρντ αντιπροσωπεύει μια ώθηση των ορίων αυτού που θεωρείται ως νόρμα ή status quo, κυρίως στην πολιτιστική σφαίρα. Η έννοια της ύπαρξης της αβάν-γκαρντ λογίζεται από κάποιους ότι είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του μοντερνισμού, ως διακριτού από τον μεταμοντερνισμό. Πολλοί καλλιτέχνες έχουν ευθυγραμμιστεί με το κίνημα της αβάντ-γκαρντ και εξακολουθούν να το κάνουν, ανιχνεύοντας την ιστορία του από τον Ντανταϊσμό και διαμέσου των Σιτουασιονιστών στους μεταμοντέρνους καλλιτέχνες όπως οι Language poets γύρω στο 1981.[2]

Ορισμός εργασίας[]

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει το πρώτο τμήμα οποιουδήποτε στρατεύματος που προχωρά στη μάχη (αποκαλείται επίσης και ή κατά κυριολεξία η προχωρημένη φρουρά) και σήμερα εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε ομάδα, ιδιαίτερα ομάδες καλλιτεχνών, που θεωρεί τον εαυτό της καινοτόμο και μπροστά από την πλειοψηφία.[3]

Η προέλευση της χρήσης αυτού του γαλλικού όρου στην τέχνη ακόμα αμφισβητείται.

Ο όρος αναφέρεται επίσης στην προώθηση ριζικών κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Ήταν με αυτό το νόημα που ο όρος χρησιμοποιήθηκε από τον Σαινσιμονικό Olinde Rodrigues στο δοκίμιό του, "L'artiste, le savant et l'industriel,"("Ο καλλιτέχνης, ο επιστήμονας και ο βιομήχανος" , 1825) που περιέχει την πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του όρου "αβάν-γκαρντ" με την σημερινή του συνηθισμένη έννοια: εκεί, ο Ροντρίγκες καλεί τους καλλιτέχνες να "υπηρετήσουν την αβάν-γκαρντ του λαού," επιμένοντας ότι "η δύναμη των τεχνών είναι πράγματι ο πιο άμεσος και πιο γρήγορος τρόπος για την κοινωνική, πολιτική και οικονομική μεταρρύθμιση.[4] Στο πέρασμα των χρόνων, η αβάν-γκαρντ συνδέθηκε με κινήματα που ενδιαφέρονταν για την "τέχνη για την τέχνη", εστιάζοντας κυρίως στην επέκταση των ορίων της αισθητικής εμπειρίας, παρά στην ευρύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση.

Παραπομπές[]

  1. Avant-garde definitions. Dictionary.com. Lexico Publishing Group, LLC (ανακτήθηκε 2007-03-14 )
  2. UBU Web List of artists from Dada to the present day aligning themselves with the avant-garde
  3. Encyclopedia.com
  4. Calinescu, Matei (1987). The Five Faces of Modernity: Modernism, Avant-Garde, Decadence, Kitsch, Postmodernism. Duke University Press. 
Περιλαμβάνει περιεχόμενο με άδεια CC-BY-SA από το άρθρο Avant-garde της αγγλόφωνης Βικιπαίδειας (authors)

Το άρθρο αυτό θέλει επέκταση. Μπορείς να το επεκτείνεις προσθέτοντας πληροφορίες.

Advertisement