FANDOM


Saint Petersburg Kunstkamera view from the front

Άποψη της Κουνστκάμερα από την άλλη όχθη του Νέβα.

Η Κουνστκάμερα (Ρωσικά: Кунсткамера) ήταν το πρώτο μουσείο στη Ρωσία. Ιδρύθηκε από τον Μεγάλο Πέτρο και ολοκληρώθηκε το 1727. Το κτίριο που στεγάζεται φιλοξενεί το Μουσείο Ανθρωπολογίας και Εθνογραφίας του Μεγάλου Πέτρου (Ρωσικά: Музей антропологии и этнографии имени Петра Великого Российской академии наук), με μια συλλογή από σχεδόν 2,000,000 αντικείμενα. Βρίσκεται στην Πανεπιστημιακή όχθη στην Αγία Πετρούπολη, αντικριστά από τα Χειμερινά Ανάκτορα.

ΙστορίαEdit

Η Κουνστκάμερα ιδρύθηκε από τον Μέγα Πέτρο επάνω στον ποταμό Νέβα. Η πυργίσια Μπαρόκ τύπου Πέτρου αρχιτεκτονική του κτιρίου της Κουνστκάμερα σχεδιάστηκε από τον Γκέοργκ Γιόχαν Ματταρνόβι ολοκληρώθηκε το 1727. Ο θεμέλιος λίθος για την Κουνστκάμερα τέθηκε το 1719.

Το Μουσείο του Πέτρου ήταν μια αίθουσα παραδοξοτήτων αφιερωμένη στη διατήρηση "φυσικών και ανθρώπινων παραδοξοτήτων και σπανιοτήτων", ένας πολύ τυπικός τύπος συλλογής εκείνη την εποχή. Η προσωπική συλλογή του Τσάρου, αρχικά αποθηκευμένη στο Θερινό Παλάτι, χαρακτηρίζονταν από μεγάλη ποικιλία από ανθρώπινα και ζωϊκά έμβρυα με ανατομικές ανωμαλίες, τις οποίες ο Πέτρος είχε δει το 1697 όταν επισκέφθηκε τον Frederick Ruysch και Levinus Vincent. Η ιδέα πίσω από τις κουνστκάμερες ήταν να συγκεντρωθεί πλήρης γνώση για του κόσμου. Η Ολλανδική λέξη "kunst-kamer" φαίνεται να έχει εισαχθεί από τον χειρούργο Στίβεν Μπλάνκααρτ το 1680.

Η Κουνστκάμερα του Μεγάλου Πέτρου έχει ειδωθεί συχνά ως μια αμεθόδευτη συλλογή από χωρίς συνοχή σπανιότητες, αλλά τελικά φαίνεται ότι είχαν συλλεχθεί συστηματικά υποκείμενα σε ένα καλώς ορισμένο πλάνο. Το κύριο ενδιαφέρον του Πέτρου ήταν στα "naturalia", παρά στα ούτως αποκαλούμενα "artificialia". Ο Πέτρος ενθάρρυνε την έρευνα των ανωμαλιών, προσπαθώντας εξαρχής να γελοιοποιήσει τον δεισιδαιμονικό φόβο για τα τέρατα. Εξέδωσε ένα διάταγμα με το οποίο παρήγγειλε όλα να τερατόμορφα, πεθαμένα στη γέννα παιδιά να αποστέλλονται απ'όλη τη χώρα στην αυτοκρατορική συλλογή. Στη συνέχεια τα τοποθετούσε στην έκθεση της Κουνστκάμερα ως παραδείγματα ατυχημάτων της φύσης. [1]

Το 1716 ο Πέτρος ίδρυσε το τμήμα των ορυκτών της Κουνστκάμερα, αποθέτωντας εκεί μια συλλογή από 1195 ορυκτά που είχε φέρει από το τον Γκότβαλντ, έναν γιατρό από το Γκντάνσκ. Η συλλογή εμπλουτίστηκε στη συνέχεια με ορυκτά από τη Ρωσία. Υπήρξε ο προπομπός του Μουσείου Ορυκτών Φέρσμαν, που τώρα έχει την έδρα του στη Μόσχα.

Πολλά από τα εκθέματα αγοράστηκαν στο Άμστερνταμ από τον φαρμακολόγο Albertus Seba (1716) και τον ανατόμο Frederik Ruysch (1717) και σχημάτισαν τη βάση για την Ακαδημία των Επιστημών. Η Κουνστκάμερα χτίστηκε ειδικά για να φιλοξενήσει αυτές τις δύο εκτενείς συλλογές. Μια τρίτη συλλογή ήρθε από τον Jacob de Wilde, έναν συλλέκτη πολυτίμων λίθων και επιστημονικών οργάνων. Ο επικεφαλής γιατρός του Τσάρου, Robert Erskine, και ο γραμματέας του Johann Daniel Schumacher ήταν υπεύθυνοι για την συλλογή.[2]

Μουσείο Ανθρωπολογίας και ΕθνογραφίαςEdit

Τη δεκαετία του 1830, οι συλλογές της Kunstkamera διασκορπίστηκαν σε νεοϊδρυμένα αυτοκρατορικά μουσεία, το πιο σημαντικό εκ των οποίων ήταν το Αυτοκρατορικό Μουσείο του Ανθρωπολογίας και Εθνογραφίας του Μεγάλου Πέτρου, που ιδρύθηκε το 1879. Διαθέτει μια συλλογή που πλησιάζει τα 2,000,000 αντικείμενα και έχει γίνει γνωστό ως Μουσείο του Μεγάλου Πέτρου από το 1903 (έτσι ώστε να διακρίνεται το παλαιότερο μουσείο από το Ρωσικό Μουσείο Εθνογραφίας).

Αρχικά υπήρχαν ξεχωριστά μουσεία για την ανθρωπολογία και την εθνογραφία, αλλά στις 5 Δεκεμβρίου του 1878 αποφασίστηκε να συγχωνεύσουν σε ένα μοναδικό μουσείο με τον Leopold Schrenk να διορίζεται επικεφαλής στις 10 Νοεμβρίου του 1879. Δεν ήταν παρά μέχρι το 1887 που στο μουσείο τελικά παρασχέθηκαν οι δικές του εγκαταστάσεις εκθέσεων που αποσπάστηκαν από την Kunstkamera στο δρομάκι Tamozhennyi. Στις 23 Σεπτεμβρίου 1889, η πρώτη έκθεση του ενοποιημένου Μουσείου είχε ανοίξει.

Ένα από τα πιο αποτροπιαστικά εκθέματα είναι το κεφάλι του  Βίλεμ Μονς,  αδελφού της  Άννα Μονς. Το  1747 κάποια αντικείμενα είχαν χαθεί σε μια φωτιά. Το μουσείο φιλοξενεί 78 υδατογραφίες του Περουβιανού καλλιτέχνη   Pancho Fierro, την μεγαλύτερη συλλογή του έξω από το Περού. Τα έργα αυτά είχε φέρει ο Schrenk με την επιστροφή του από το ταξίδι του εκεί το 1854.

Καταλόγος διευθυντών του Μουσείου Edit

ΠαραπομπέςEdit

  1. Driessen-Van het Reve, J.J. (2006) De Kunstkamera van Peter de Grote. De Hollandse inbreng, gereconstrueerd uit brieven van Albert Seba en Johann Daniel Schumacher uit de jaren 1711-1752. English summary, p. 335-336.
  2. Driessen-Van het Reve, J.J. (2006) De Kunstkamera van Peter de Grote. De Hollandse inbreng, gereconstrueerd uit brieven van Albert Seba en Johann Daniel Schumacher uit de jaren 1711-1752. English summary, σελ. 337-338.
  3. Kunstkamera

Δείτε επίσης Edit

Βιβλιογραφία Edit

Vladimir Romanovich Arsenyev. 1999. Le musée d'Anthropologie et d'Ethnographie Pierre-le-Grand à Saint-Pétersbourg. Cahiers d'Études africaines 39, no. 155/156: 681-699.

Εξωτερικοί σύνδεσμοιEdit

Pop
Τα Κοινά έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Περιλαμβάνει περιεχόμενο με άδεια CC-BY-SA από το άρθρο Kunstkamera της αγγλόφωνης Βικιπαίδειας (authors)