FANDOM


Παραστατικές τέχνες ή ερμηνευτικές ή τέχνες του θεάματος (αγγλικά: performing arts) είναι εκείνες οι μορφές της τέχνης που διαφέρουν από τις πλαστικές τέχνες στον βαθμό που οι πρώτες χρησιμοποιούν το ίδιο το σώμα, το πρόσωπο και την παρουσία του καλλιτέχνη ως μέσο, ενώ οι τελευταίες υλικά όπως ο πηλός, το μέταλλο ή η μπογιά, τα οποία μπορούν να καλουπωθούν ή να μεταμορφωθούν για να δημιουργήσουν κάποιο φυσικό έργο τέχνης. Ο όρος "παραστατικές τέχνες" εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλική γλώσσα το 1711.

Είδη παραστατικών τεχνώνEdit

Στα είδη των παραστατικών τεχνών μπορούμε να περιλάβουμε το χορό, τη μουσική, την όπερα, το θέατρο, τη μαγεία, την τέχνη του τσίρκου, και το μουσικό θέατρο.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε τέχνες του θεάματος μπροστά σε ακροατήριο θα μπορούσαν γενικώς να ονομαστούν ερμηνευτές, κι εκεί συμπεριλαμβάνονται κωμικοί, χορευτές, μάγοι, μουσικοί, και τραγουδιστές. Οι τέχνες του θεάματος υποστηρίζονται επίσης από τους εργαζόμενους σε συναφείς τομείς, όπως οι τραγουδοποϊοί και οι σκηνογράφοι.

Ιστορία των παραστατικών τεχνών στη ΔύσηEdit

Όσον αφορά την ιστορία των παραστατικών τεχνών αυτή χωρίς αμφιβολία ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα τον 6ο π.χ. αιώνα, που θεωρείται ως έναρξη της Κλασσικής περιόδου των παραστατικών τεχνών στην Ελλάδα, που συνοδεύτηκε από τραγικούς ποιητές όπως ο Σοφοκλής. Τα έργα αυτών των ποιητών στις περισσότερες περιπτώσεις ενσωμάτωναν και χορό. Στην Ελληνιστική περίοδο άρχισε η εκτεταμένη χρήση της κωμωδίας.

Εντούτοις ήδη από τον 6ο αιώνα μ.χ. οι δυτικές παραστατικές τέχνες παρήκμασαν καθώς ξεκίνησε η περίοδος γνωστή ως Μεσαίωνας ή Σκοτεινά έτη. Μεταξύ του 9ου και του 14ου αιώνα, οι παραστατική τέχνη στη Δύση ήταν περιορισμένη στο πλαίσιο του θρησκευτικού τελετουργικού και στα ηθικοπλαστικά έργα, που οργανώνονταν από την Εκκλησία προς εορτασμό των θείων ημερών και άλλων σημαντικών γεγονότων.

ΑναγέννησηEdit

Τον 15ο αιώνα οι παραστατικές τέχνες μαζί με τις τέχνες γενικότερα γνώρισαν μια αναβίωση καθώς η Αναγέννηση ξεκίνησε στην Ιταλία και εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Έτσι εμφανίστηκαν έργα, μερικά από τα οποία ενσωμάτωναν και χορό και ο Domenico da Piacenza πιστώθηκε με την πρώτη χρήση του όρου μπάλος (σε de Arte et Saltandi Choreas Ducendi) αντί του Danza (χορός) για τα baletti του που αργότερα έγιναν γνωστά ως Μπαλέτα. Το πρώτο μπαλέτο per se θεωρείται το Μπαλέτο Balthasar de Beaujoyeulx του Comique de la Reine (1581).

Μέχρι τα μέσα του 16ου αιώνα η Commedia dell'Arte έγινε δημοφιλής στην Ευρώπη, εισάγοντας τη χρήση του αυτοσχεδιασμού. Η περίοδος αυτή έφερε επίσης την ελισαβετιανή μάσκα, με μουσική, χορό και περίτεχνα κοστούμια καθώς και επαγγελματικές θεατρικές ομάδες στην Αγγλία. Τα θεατρικά έργα του Σαίξπηρ στα τέλη του 16ου αιώνα αναπτύχθηκαν από αυτήν την νέα γενιά των επαγγελματιών της υποκριτικής.

Το 1597 ανέβηκε η πρώτη όπερα "Δάφνη" και κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα η όπερα θα γινόταν πολύ σύντομα η αγαπημένη διασκέδαση για την αριστοκρατία, και, εν τέλει, για ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ζούσαν σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την Ευρώπη.

Μοντέρνοι χρόνοιEdit

Η εισαγωγή της αψίδας προσκηνίου στην Ιταλία κατά τον 17ο αιώνα καθιέρωσε την παραδοσιακή μορφή του θεάτρου όπως εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα. Εν τω μεταξύ, στην Αγγλία, οι Πουριτανοί απαγόρευσαν το θέατρο, φέρνοντας ένα τέλος στις τέχνες του θεάματος, που διήρκεσε μέχρι το 1660. Μετά την περίοδο αυτή, οι γυναίκες άρχισαν να εμφανίζονται τόσο στις γαλλικές όσο και στα αγγλικές θεατρικές παραστάσεις. Η Γαλλία εισήγαγε την επίσημη διδασκαλία του χορού στα τέλη του 17ου αιώνα.

Είναι επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που εμφανίζονται οι πρώτες θεατρικές παραστάσεις στις αποικίες της Αμερικής.

Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα η εισαγωγή της δημοφιλούς όπερας Μπούφα έφερε την όπερα στις μάζες και σε μια προσιτή μορφή ερμηνείας. Οι γάμοι του Φίγκαρο και ο Ντον Τζιοβάνι του Μότσαρτ αποτελούν ορόσημα στα τέλη του 18ου αιώνα για την όπερα.

Στο γύρισμα του 19ου αιώνα, ο Μπετόβεν και το κίνημα του Ρομαντισμού εισάγουν μια νέα εποχή που οδηγεί πρώτα στα θεάματα της Grand Opera και στη συνέχεια στα μουσικά δράματα του Τζουζέπε Βέρντι και τα Gesamtkunstwerk (συνολικά έργα τέχνης) , όπως οι όπερες του Ρίχαρντ Βάγκνερ που οδηγούν απευθείας στη μουσική του 20ου αιώνα.

Ο 19ος αιώνας ήταν μια περίοδος ανάπτυξης για τις τέχνες του θεάματος για όλες τις κοινωνικές τάξεις, με τεχνικές προόδους όπως η εισαγωγή φωτισμού υγραερίου στα θέατρα, το μπουρλέσκ, και το θέατρο βαριετέ. Στο μπαλέτο, οι γυναίκες έκαναν τεράστια βήματα μπροστά σε μια μέχρι πρότινος ανδροκρατούμενη τέχνη.

Ο σύγχρονος χορός άρχισε στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα ως απάντηση στους περιορισμούς του παραδοσιακού μπαλέτου.

Το "Σύστημα" του Κονσταντίν Στανισλάφσκι προσέδωσε επαναστατικότητα στην υποκριτική στις αρχές του 20ου αιώνα, και συνεχίζει να έχει μια σημαντική επιρροή στους ηθοποιούς του θεάτρου και της οθόνης μέχρι σήμερα. Τόσο ο ιμπρεσιονισμός όσο και ο μοντέρνος ρεαλισμός εισήχθησαν στο θέατρο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η άφιξη των Ρωσικών Μπαλέτων του Σεργκέι Ντιάγκιλεφ (1909-1929) έφερε την επανάσταση στο μπαλέτο και τις παραστατικές τέχνες γενικότερα σε όλο τον δυτικό κόσμο, κατά το πλείστον μέσα από την έμφαση του Ντιαγκίλεφ στη συνεργασία, η οποία προσέλκυσε χορογράφους, χορευτές, σχεδιαστές / καλλιτέχνες, συνθέτες και μουσικούς από κοινού σε μια προσπάθεια για την αναζωογόνηση και επανάσταση στο μπαλέτο.

Με την εφεύρεση του κινηματογράφου στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Τόμας Έντισον, καθώς και την ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Χόλιγουντ στις αρχές του 20ου αιώνα, η ταινία έγινε η κυρίαρχη μορφή παραστατικής τέχνης σε όλη τη διάρκεια του 20ου και του 21ου αιώνα.

Τα Rhythm & blues, ένα πολιτισμικό φαινόμενο των μαύρων της Αμερικής ήρθε στο προσκήνιο στις αρχές του 20ου αιώνα, επηρεάζοντας αργότερα ένα φάσμα από δημοφιλή στυλ μουσικής διεθνώς.

Στη δεκαετία του 1930 ο Jean Rosenthal εισήγαγε αυτό που θα γινόταν ο σύγχρονος φωτισμός, αλλάζοντας τη φύση της σκηνής, όπως στο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ που αναδείχτηκε σε ένα φαινόμενο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΠαραπομπέςEdit

Εξωτερικοί σύνδεσμοιEdit

Περιλαμβάνει περιεχόμενο με άδεια CC-BY-SA από το άρθρο Performing arts της αγγλόφωνης Βικιπαίδειας (authors)

Το άρθρο αυτό θέλει επέκταση. Μπορείς να το επεκτείνεις προσθέτοντας πληροφορίες.