FANDOM


Το σενάριο (από τα ιταλικά: αυτό που είναι καρφιτσωμένο στη σκηνή προήλθε από την ελληνική λέξη skēnē σκηνή[1][2]) είναι ένα συνοπτικό κολάζ ενός γεγονότος ή μιας σειράς πράξεων και γεγονότων. Στην Commedia dell'arte ήταν ένα συνοπτικό περίγραμμα από τις εισόδους, τις εξόδους, και τη δράση που περιγράφει την πλοκή ενός έργου που ήταν κυριολεκτικά καρφιτσωμένο στο πίσω μέρος της σκηνής. Ήταν επίσης γνωστό και ως canovaccio ή "ή αυτό που είναι καρφιτσωμένο στον καμβά" από τον οποίο ήταν κατασκευασμένο το σενάριο.

Σενάρια που έχουν επιβιώσει από την Αναγέννηση περιέχουν λίγα πράγματα εκτός από ονόματα χαρακτήρων, συνοπτικές περιγραφές δράσεων, και αναφορές σε συγκεκριμένο lazzi χωρίς περαιτέρω πληροφορίες. Πιστεύεται ότι το σενάριο σχηματίζει τη βάση της πλήρους αυτοσχεδιαστικής ερμηνείας αν και είναι επίσης πιθανόν ότι ήταν απλές υπενθυμίσεις της πλοκής γι'αυτά τα μέλη του cast που ήσαν εγγράμματα. Οι σύγχρονες συντεχνίες κωμικών πολύ συχνά χρησιμοποιούν σενάριο με διαφορετικούς βαθμούς επιπρόσθετου αυτοσχεδιασμού.


Στη δημιουργία μιας όπερας ή ενός μπαλλέτου, το σενάριο συχνά αναπτύσσεται αρχικά για να υποδηλώσει το πως η αρχική πήγη, εάν υπάρχει, θα πρέπει να προσαρμοστεί και να συνοψίσει τις πλευρές του χαρακτήρα, της σκηνογραφίας, της πλοκής, κλπ. που μπορεί να επεκταθεί αργότερα σε ένα πλήρως αναπτυγμένο libretto, ή κείμενο. Αυτό το σχέδιο μπορεί να βοηθήσει στο "πλασάρισμα" της ιδέας σε έναν ενδεχόμενο παραγωγό, σκηνοθέτη ή συνθέτη.

Άλλες χρήσεις Edit

Ο όρος "scenario" χρησιμοποιείται επίσης για έναν λογαριασμό ή σύνοψη μιας διαδικασίας δράσης, εκδηλώσεων ή καταστάσεων. Η ανάπτυξη του σεναρίου χρησιμοποιείται στον πολιτικό σχεδιασμό, την οργανωτική ανάπτυξη και γενικά, όταν οι οργανισμοί θέλουν να δοκιμάσουν στρατηγικές ενάντια σε αβέβαιες μελλοντικές εξελίξεις.

Τα σενάρια χρησιμοποιούνται ευρέως από οργανισμούς όλων των τύπων για να κατανοήσουν διάφορους τρόπους που τα μελλοντικά γεγονότα ενδέχεται να εκτυλιχθούν. Scenario planning ή scenario analysis είναι μια σύνθετη επιχειρηματική διαδικασία που σχετίζεται με τη μελλοντολογία.


Με αυτή την έννοια, τα σενάρια δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για υποθέσεις για το τι έχει συμβεί στο παρελθόν. Σύμφωνα με το Forecasting Dictionary, σενάριο είναι “μια ιστορία για κάτι που έγινε στο μέλλον”. Τα έντονα σενάρια διαστρέφουν τις προσλήψεις των ανθρώπων για την πιθανότητα των γεγονότων που περιγράφουν. Τα σενάρια μπορούν γι΄αυτό να χρησιμοποιηθούν για να ξεπεράσουν την αντίσταση σε μη δημοφιλής οικονομικές προβλέψεις. Gregory and Duran (2001) [3] εξετάζουν τις αρχές για τη χρήση των σεναρίων για να κερδίσουν την αποδοχή των προγνώσεων.

Στην αιτιακή ανάλυση το σενάριο είναι η ιστορία του πως ένα γεγονός έχει εκτελεστεί. Για παράδειγμα:

  • Οι αρχικές συνθήκες που συμποσούνται σε ένα αναμενόμενο ατύχημα
  • Αυτό που διατάραξε το στήσιμο να είναι ένα γεγονός σε εξέλιξη
  • Οι πρόσθετες εξελίξεις που κατέληξαν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα
  • Την τελική κατάσταση.

Παραπομπές Edit

  1. myetymology Scenario, scenery, σκηνή
  2. Greek skene (σκηνή)
  3. "Scenarios and Acceptance of Forecasts," W. Larry Gregory and Anne Duran, Department of Psychology, New Mexico State University, pp. 519-541 http://www.forecastingprinciples.com/abstracts/scenario.html
Περιλαμβάνει περιεχόμενο με άδεια CC-BY-SA από το άρθρο Scenario της αγγλόφωνης Βικιπαίδειας (authors)


Το άρθρο αυτό θέλει επέκταση. Μπορείς να το επεκτείνεις προσθέτοντας πληροφορίες.