Artnoise Wiki
Advertisement

Η Τέχνη είναι το προϊόν ή η διαδικασία μιας εσκεμμένης διευθέτησης στοιχείων (συχνά με συμβολική σημασία) με έναν τρόπο που επηρεάζει ή επιδρά πάνω σε μια ή περισσότερες αισθήσεις, αισθήματα, ή τη διάνοια. Περιλαμβάνει ένα πολύμορφο φάσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων, δημιουργιών, και τρόπων έκφρασης, όπως η μουσική, η λογοτεχνία, το φίλμ, η φωτογραφία, η γλυπτική, και η ζωγραφική. Το νόημα της τέχνης ερευνάται από έναν κλάδο της φιλοσοφίας γνωστό και ως αισθητική, ενώ επιστήμες όπως η ανθρωπολογία, η κοινωνιολογία και η ψυχολογία αναλύουν τη σχέση της με τους ανθρώπους και τις γενιές.

Παραδοσιακά, ο όρος τέχνη χρησιμοποιήθηκε για να αναφερθεί σε οποιαδήποτε δεξιότητα ή μαεστρία. Η έννοια αυτή άλλαξε κατά την περίοδο του Ρομαντισμού, όταν η τέχνη ξεκίνησε να θεωρείται ως "μια ειδική δραστηριότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου που μπορεί να καταταχθεί στην ίδια κατηγορία με την θρησκεία και την επιστήμη".[1] Μιλώντας γενικά μπορούμε να πούμε ότι η τέχνη δημιουργήθηκε με την πρόθεση να διεγείρει τη σκέψη και το συναίσθημα.

Αποτίμηση[]

Ο φιλόσοφος Ρίχαρντ Βολχάιμ (Richard Wollheim) διακρίνει τρεις προσεγγίσεις για την αξιολόγηση της αισθητικής αξίας της τέχνης:

  • την ρεαλιστική, για την οποία η αισθητική ποιότητα είναι μια απόλυτη αξία ανεξάρτητη από την ανθρώπινη άποψη
  • την αντικειμενική, όπου επίσης είναι μια απόλυτη αξία, αλλά εξαρτάται από την γενικότερη ανθρώπινη εμπειρία
  • η σχετικιστική θέση, όπου δεν είναι είναι μια απόλυτη αξία, αλλά εξαρτάται από και διαφέρει ανάλογα με την ανθρώπινη εμπειρία διαφορετικών ανθρώπων.[2]

Ένα αντικείμενο μπορεί να χαρακτηρίζεται από τις προθέσεις, ή την έλλειψη αυτών, του δημιουργού του, ανεξάρτητα από τον προφανή σκοπό του. Μια κούπα, που μπορεί επιδεικτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χρηστικό αντικείμενο, μπορεί να θεωρηθεί τέχνη αν προορίζεται αποκλειστικά για διακοσμητικούς σκοπούς, ενώ μια ζωγραφιά μπορεί να θεωρηθεί τεχνούργημα αν παραχθεί μαζικά.

Η φύση της τέχνης έχει περιγραφεί από τον Βολχάιμ (Wollheim) ως "ένα από τα πιο άπιαστα παραδοσιακά προβλήματα της ανθρώπινης κουλτούρας".[3] Της αποδόθηκε ο ορισμός του οχήματος για την έκφραση ή επικοινωνία των αισθημάτων και ιδεών, ως μέσο για την ανακάλυψη και εκτίμηση των φορμαλιστικών στοιχείων για την ίδια τους την αξία, και ως μίμηση ή αναπαράσταση. Ο Λέων Τολστόι όριζε την τέχνη ως την χρήση πλαγίων μέσων για την επικοινωνία ενός προσώπου με ένα άλλο.[4] Ο Μπενεντέτο Κρότσε (Benedetto Croce) και ο Ρόμπιν Τζορτζ Κόλινγουντ (R.G. Collingwood) προώθησαν την ιδεαλιστική άποψη ότι η τέχνη εκφράζει συναισθήματα, και ότι το έργο τέχνης για το λόγο αυτό υπάρχει ουσιαστικά στον νου του δημιουργού του.[5][6] Η θεωρία της τέχνης ως μορφή έχει τις ρίζες της στη φιλοσοφία του Iμμάνουελ Καντ, και αναπτύχθηκε στα πρώτα χρόνια του εικοστού αιώνα από τον Roger Fry και τον Clive Bell. Η τέχνη ως μίμηση ή αναπαράσταση έχει βαθιές ρίζες στη φιλοσοφία του Αριστοτέλη.[4] Πρόσφατα, στοχαστές επηρεασμένοι από τον Μάρτιν Χάιντεγκερ έχουν ερμηνεύσει την τέχνη ως το μέσο με το οποίο η κοινότητα αναπτύσσει για τον εαυτό της ένα όργανο για αυτο-έκφραση και ερμηνεία.[7]

Παραπομπές[]

  1. Gombrich, Ernst. (2005). Press statement on The Story of Art. The Gombrich Archive (ανακτήθηκε 2008-11-18 )
  2. Wollheim 1980, op. cit. Essay VI. pp. 231–39.
  3. Richard Wollheim, Art and its objects, p.1, 2nd edn, 1980, Cambridge University Press, ISBN 0521297060
  4. 4,0 4,1 Jerrold Levinson, The Oxford Handbook of Aesthetics, Oxford university Press, 2003, p5. ISBN 0-1992-7945-4
  5. Jerrold Levinson, The Oxford Handbook of Aesthetics, Oxford university Press, 2003, p16. ISBN 0-1992-7945-4
  6. R.G. Collingwood's view, expressed in The Principles of Art, is considered in Wollheim, op. cit. 1980 pp 36–43
  7. Μάρτιν Χάιντεγκερ, "The Origin of the Work of Art", in Poetry, Language, Thought, (Harper Perennial, 2001). See also Maurice Merleau-Ponty, "Cézanne's Doubt" in The Merleau-Ponty Aesthetics Reader, Galen Johnson and Michael Smith (eds), (Northwestern University Press, 1994) and John Russon, Bearing Witness to Epiphany, (State University of New York Press, 2009).


Περιλαμβάνει περιεχόμενο με άδεια CC-BY-SA από το άρθρο Art της αγγλόφωνης Βικιπαίδειας (authors)

Το άρθρο αυτό θέλει επέκταση. Μπορείς να το επεκτείνεις προσθέτοντας πληροφορίες.

Advertisement