FANDOM


A head-and-shoulders photograph of Felice Beato in profile. He is facing towards the left of the frame and has a full beard.

O Φελίτσε Μπεάτο, αγνώστου φωτογράφου (πιθανώς αυτοπροσωπογραφία), c. 1866

Ο Φελίτσε Μπεάτο (1832 – 29 Ιανουαρίου 1909), γνωστός επίσης και ως Φέλιξ Μπεάτο,[1] ήταν ένας Ιταλο-Βρετανός φωτογράφος. Ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που τράβηξε φωτογραφίες στην Ανατολική Ασία και ένας από τους πρώτους φωτορεπόρτερ σε περίοδο πολέμου. Έχει διακριθεί για τα έργα του από την καθημερινή ζωή , τα πορτραίτα, και τις εικόνες πανοράματος μνημείων αρχιτεκτονικής και τοπίων της Ασίας και της περιοχής της Μεσογείου. Τα ταξίδια του Μπεάτο του έδωσαν την ευκαιρία να δημιουργήσει εικόνες από χώρες, ανθρώπους, και γεγονότα που ήταν ασυνήθιστα και απόμακρα στους περισσότερους ανθρώπους στην Ευρώπη και την Βόρειο Αμερική. Το έργο του μας παρέχει εικόνες από γεγονότα όπως η Ινδική εξέγερση του 1857 και τον Δεύτερο Πόλεμο του Οπίου, και αντιπροσωπεύει το πρώτο ουσιαστικό έργο της φωτοδημοσιογραφίας. Άσκησε σημαντική επίδραση και σε άλλους φωτογράφους, καθώς και στην Ιαπωνία, όπου δίδαξε και εργάστηκε με πλήθος άλλους φωτογράφους και καλλιτέχνες, όπου η επίδρασή του υπήρξε βαθιά και διαρκής.

Καταγωγή και ταυτότηταEdit

Ένα πιστοποιητικό θανάτου που ανακαλύφθηκε το 2009 δείχνει ότι ο Μπεάτο γεννήθηκε στη Βενετία το 1832 και πέθανε στις 29 Ιανουαρίου 1909 στη Φλωρεντία. Το πιστοποιητικό θανάτου παρέχει επίσης ενδείξεις ότι ήταν Βρετανός υπήκοος και εργένης.[2] [3] Πιο πρώιμες πηγές δίνουν την ημερομηνία γέννησής του στο 1825 ή ca. 1825, αλλά αυτές οι ημερομηνίες μπορεί να είναι συγκεχυμένες αναφορές στην πιθανή ημερομηνία γέννησης του αδερφού του, Αντόνιο. Εντούτοις, το πιστοποιητικό θανάτου που ανακαλύφθηκε το 2009 παρέχει το πρώτο κατηγορηματικό στοιχείο για τις ημερομηνίες και τα μέρη γέννησης και θανάτου του Μπεάτο. Πιθανότατα στα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Μπεάτο με την οικογένειά του να μετακόμισαν στην Κέρκυρα, στην διάρκεια που τα Ιόνια νησιά υπήρξαν Βρετανικό προτεκτοράτο, και έτσι ο Μπεάτο ήταν Βρετανός υπήκοος.[4] [5] Λόγω της ύπαρξης μεγάλου αριθμού φωτογραφιών που υπογράφονται ως "Φελίτσε Αντόνιο Μπεάτο" και "Φελίτσε A. Μπεάτο", για ένα μεγάλο διάστημα είχε θεωρηθεί ότι ήταν ένας φωτογράφος που με κάποιον τρόπο έβγαζε φωτογραφίες την ίδια περίοδο σε μέρη τόσο μακρινά όπως η Αίγυπτος και η Ιαπωνία. Το 1983 αποδείχτηκε από τον Chantal Edel[6] ότι το "Φελίτσε Αντόνιο Μπεάτο" αντιπροσώπευε και τα δύο αδέρφια, τον Φελίτσε Μπεάτο και τον Αντόνιο Μπεάτο, που μερικές φορές εργάστηκαν μαζί, και μοιράζονταν την ίδια υπογραφή. Η σύγχυση που πηγάζει από τις υπογραφές συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα στην ταυτοποίηση του ποιος από τους δύο φωτογράφους είναι ο δημιουργός μιας συγκεκριμένης κάθε φορά εικόνας.

ΠαραπομπέςEdit

  1. During his lifetime he was often referred to in print as "Signor Beato", and his surname was often misspelled ("Beat", "Beatto", etc). Clark, Fraser, and Osman, passim.
  2. Bennett, History of Photography in China, 1842–1860, σελ. 241.
  3. Recent scholarship had uncovered an application by Beato for a travel permit in 1858 that included information suggesting he was born in 1833 or 1834 on the island of Corfu. Dobson, "'I been to keep up my position'", σελ. 31.
  4. Bennett, History of Photography in China, 1842–1860, σελ. 241.
  5. Ο Μπεάτο για μεγάλο διάστημα έχει περιγραφεί ως Βρετανός, Ιταλός, Ιταλο-Κερκυραίος, και/ή Έλληνας. Οι μετακινήσεις της οικογένειάς του στην ιστορία των αρχών του δέκατου ένατο αιώνα στην Αδριατική σημαίνουν ότι δικαιολογημένα μπορεί να περιγραφεί με όλους αυτούς τους όρους. Η Κέρκυρα ήταν με διακοπές τμήμα της Ενετικής επικράτειας από το 1386 μέχρι το 1815, όταν η Συνθήκη των Παρισίων την υπήγαγε μαζί με τα άλλα νησιά του Ιονίου υπό την Αγγλική προστασία. Η Κέρκυρα μεταβιβάστηκε στην Ελλάδα το 1864. Μια γραμμή της οικογένειας των Μπεάτο έχει καταγραφεί να έχει μετακομίσει στην Κέρκυρα τον 17ο αιώνα και ήταν μια από τις ευγενείς Ενετικές οικογένειες που κυριάρχησαν στο νησί κατά τη διάρκεια της Ενετικής Δημοκρατίας .Gray, σελ. 68.
  6. Zannier, Antonio e Felice Beato, n.p.


Περιλαμβάνει περιεχόμενο με άδεια CC-BY-SA από το άρθρο Felice Beato της αγγλόφωνης Βικιπαίδειας (authors)

Το άρθρο αυτό θέλει επέκταση. Μπορείς να το επεκτείνεις προσθέτοντας πληροφορίες.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki