FANDOM


Grunge
Καταγωγή:Εναλλακτική ροκ, Πανκ, Heavy metal, Indie rock
Τόπος γέννησης:ΗΠΑ-Ουάσινγκτον-Σιάτλ
Μουσικά όργανα:Ηλεκτρική κιθάρα, Μπάσο, Ντραμς, μερικές φορές Πλήκτρα
Είδη
Post-Grunge

H Γκραντζ (αγγλικά: Grunge) είναι είδος της εναλλακτικής ροκ, το οποίο αναπτύχθηκε στα μέσα του 1980 στην πολιτεία της Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, και κυρίως στο Σιάτλ. Η περιοχή του Σιάτλ ήταν μουσικά απομονωμένη από την υπόλοιπη Αμερική, κάτι που έκανε δυνατή την ανάπτυξη ενός καινούριου είδους ροκ, που δεν θα επηρεαζόταν από τα ΜΜΕ που προέβαλαν τη μουσική βιομηχανία του Λος Άντζελες και της Νέα Υόρκη[1].

Εμπνευσμένη από την σκληροπυρηνική πανκ ροκ, την heavy metal και την indie rock, η γκραντζ χαρακτηρίζεται από ηλεκτρικές κιθάρες με έντονη ηχητική παραμόρφωση, με αρκετό θόρυβο και ηχηκά εφέ. Οι στίχοι είναι απαθείς ή γεμάτοι από θλίψη, και έχει την ίδια θεματολογία με την πανκ[2]. Έχει όμως, πολύ πιο αργό τέμπο και πιο περίπλοκη ενορχήστρωση με έντονες διαφορές ανάμεσα στην δυναμική των διαφόρων κομματιών και απαθές ή γεμάτο από θλίψη στίχο.

Η γκραντζ είναι αισθητικά απογυμνωμένη, σε σχέση με άλλα είδη μουσικής, και πολλοί καλλιτέχνες της γκραντζ είναι γνωστοί για την απάθειά τους προς την εξωτερική τους εμφάνιση. Γενικά, η γκραντζ είναι γνωστή για τον δυναμισμό της και την απουσία ακριβών σκηνικών ή εφέ με φώτα τα οποία χρησιμοποιούνται από συγκροτήματα άλλων ειδών μουσικής. Τα συγκροτήματα παρουσιάζονταν χωρίς καμία διαφορά από ένα τοπικό συγκρότημα, και με στόχο όχι να ψυχαγωγήσουν, αλλά να ροκάρουν. ΟΙ ενδυματολογικές επιλογές είναι πολύ απλές, γιατί δεν έδιναν σημασία σε αυτό τα συγκροτήματα.

Η γκραντζ θα γίνει επιτυχημένη στις αρχές του 1990, κυρίως λόγο την κυκλοφορία του Nevermind από τους Nirvana και το Ten από τους Pearl Jam. Η επιτυχία τέτοιων album έδωσε ώθηση στην εναλλακτική μουσική, και έκανε την γκραντζ το πιο δημοφιλές είδος ροκ της εποχής.[2] Αυτή η φήμη όμως δεν ήταν πολύ ευχάριστη για τα συγκροτήματα της γκραντζ, και έτσι πολλά από αυτά θα διαλυθούν μέχρι τα τέλη του 1990.

Καταγωγή του όρουEdit

Ο Mark Arm, τραγουδιστής του συγκροτήματος του Σιάτλ Green River—και αργότερα γνωστό με την ονομασία Mudhoney—θεωρείται ότι είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο grunge για να περιγράψει αυτό το είδος της μουσικής. Ο Arm χρησιμοποίησε για πρώτη φορά αυτόν τον όρο το 1981, όταν έγραψε ένα γράμμα με το όνομα που του είχε δοθεί, δηλαδή Mark McLaughlin, στο zine του Σιάτλ Desperate Times, κριτικάροντας το συγκρότημά του Mr. Epp and the Calculations ως "Καθαρή grunge! Καθαρό θόρυβο! Καθαρά σκατά!" Ο Clark Humphrey, συντάκτης των Desperate Times, παραθέτει αυτό το απόσπασμα ως την πιο πρώϊμη χρήση του όρου για να αναφερθεί σε ένα συγκρότημα του Σιάτλ, και αναφέρει ότι ο Bruce Pavitt της Sub Pop εκλαΐκευσε τον όρο ως μια μουσική κατηγορία του 1987–88, χρησιμοποιώντας τον σε πολλές περιστάσεις για να περιγράψει τους Green River.[3] Ο Arm είπε μετά από χρόνια, "Προφανώς, δεν επινόησα εγώ το grunge. Το πήρα από κάποιον άλλον. Ο όρος ήδη είχε εισαχθεί στην Αυστραλία στα μέσα την δεκαετίας του 80 για να περιγράψει συγκροτήματα όπως King Snake Roost, The Scientists, Salamander Jim, και οι Beasts of Bourbon."[4] Ο Arm χρησιμοποίησε το grunge ως έναν περιγραφικό όρο παρά ως έναν όρο τεχνοτροπίας, αλλά στην πραγματικότητα ο όρος ήρθε για να περιγράψει τον υβριδικό punk/metal ήχο της μουσικής σκηνής του Σιάτλ.[5]

Διάσημα συγκροτήματαEdit

Περιοχή του ΣιάτλEdit

Εκτός περιοχής ΣιάτλEdit

ΠαραπομπέςEdit

  1. Aston, Martin. "Freak Scene." Q: Nirvana and the Story of Grunge. December 2005. p. 12
  2. 2,0 2,1 Grunge. Allmusic.com (ανακτήθηκε 2007-08-03 )
  3. Humphrey, Clark. Loser: The Real Seattle Music Story. New York: Harry N. Abrams, 1999. ISBN 1-929069-24-3, p. 63
  4. True, Everett (January 20, 2001). "No End in Sight: Mudhoney Is Alive and Well". The Stranger. http://www.thestranger.com/seattle/no-end-in-sight/Content?oid=6267. Ανακτήθηκε την 2009-07-11. 
  5. Heylin, Clinton. Babylon's Burning: From Punk to Grunge. Conongate, 2007. ISBN 1-84195-879-4, p. 606

Ενδεικτικό βίντεοEdit

Top 10 Grunge Songs of All time

Top 10 Grunge Songs of All time

Εξωτερικοί σύνδεσμοιEdit

Περιλαμβάνει περιεχόμενο με άδεια CC-BY-SA από το άρθρο Grunge της ελληνόφωνης Βικιπαίδειας (authors)
Ανακτήθηκε από το "http://artnoise.wikia.com/wiki/Grunge?oldid=2066".